« »

Sutra je 1. mart, dan kada Bosna i Hercegovina obilježava svoju nezavisnost

Pano uradili: Dalila Kadunić, Mejrima Mulić, Adnana Omerović, Merisa Rašak, Elma Ruvić i Minela Suljić Pano uradili: Dalila Kadunić, Mejrima Mulić, Adnana Omerović, Merisa Rašak, Elma Ruvić i Minela Suljić

Devedesete godine prošlog stoljeća su bile veoma važne za državu Bosnu i Hercegovinu i ostavile su neizbrisiv trag u njenoj historiji. U fazi raspada Jugoslavije međunarodna zajednica je obrazovala konferenciju o Jugoslaviji sa zadatkom da pomogne rješavanje političkih odnosa među republikama.

Slijedeći upute arbitražne komisije Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je donijela odluku o raspisivanju referenduma.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je na insistiranje evropske zajednice 29.02. i 1.3.1992. godine. Oko 64% od ukupnog broja glasača izišlo je na referendum.

Šestog aprila 1992. godine počela je otvorena srpsko – crnogorska agresija na BiH, a istoga dana je Evropska zajednica priznala državno – pravni subjektivitet Republike BiH u historijskim i međunarodnom priznatim granicama.

Ovim povodom svim učenicima i zaposlenicima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine uz obavijest da je četvrtak, 01.03.2018. godine, neradni dan.


nazad na vrh