« »
Ostali autori

Ostali autori

URL web stranice:

Učenice naše škole učestvovale u programu 'Noć u muzeju'

Neprospavanu, ali nezaboravnu noć doživjele su učenice naše škole Amina Duratbegović, Minela Garača, Aida Muminović, Adna Sušić i profesorica Vanda Herceg koje su bile dio četvrte Civitasove "Noći u Muzeju".

One su 27.03. i 28.03. sudjelovale u istraživačkim radionicama u Zemaljskom muzeju u Sarajevu na kojima su naučile kako se kloniraju biljke, oslikavale su vaze antičkim grčkim motivima te kroz simulacije saznale više o rimskom i ilirskom periodu u BiH.

Posebnu čar ovoj noći dalo je spavanje u improviziranim spavaonicama sa bogatim kulturnim i historijskim naslijeđem Bosne i Hercegovine.

Posjeta Medžlisu IZ Gornji Vakuf

U utorak 26.03.2019. učenici Mješovite srednje škole Gornji Vakuf su zajedno sa direktoricom Selvedinom Begović i profesorom vjeronauke Amelom Omeragićem posjetili Medžlis IVZ Gornji Vakuf.

Ovom prilikom glavni imam Hidajet ef. Polovina je uručio diplome i prigodne poklone učenicima koji su osvojili prva tri mjesta na školskom takmičenju iz islamske vjeronauke i koji će školu predstavljati na kantonalnom takmičenju.Također je glavni imam uručio zahvalnicu i prigodan poklon direktorici i profesoru za podršku u realizaciji takmičenja.

Učenicima je upućena podrška da ostvare što bolji uspjeh na kantonalnom takmičenju

Obilježen Dan broja π

Dana 14.03. obilježen je „Dan broja π“ u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“. Učenici, sa profesoricama Hazimom Brzika i Eminom Ribić su učestvovali u obilježavanju toga dana.

Na velikom odmoru učenicima su podijeljena lizala koja su sadržavala zanimljivosti o broju π, urađen je pano, na zidu školskih stepenica napravljen je niz od nekoliko decimala broja π.

Broj π je matematička konstanta koja predstavlja odnos obima i prečnika kruga, iracionalan je broj i njegova približna vrijednost iznosi 3,14159. kažemo približna zato što ima beskonačan broj decimala i do danas je izračunato više biliona njegovih decimala.

Sutra je 1. mart, dan kada Bosna i Hercegovina obilježava svoju nezavisnost

Devedesete godine prošlog stoljeća su bile veoma važne za državu Bosnu i Hercegovinu i ostavile su neizbrisiv trag u njenoj historiji. U fazi raspada Jugoslavije međunarodna zajednica je obrazovala konferenciju o Jugoslaviji sa zadatkom da pomogne rješavanje političkih odnosa među republikama.

Slijedeći upute arbitražne komisije Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je donijela odluku o raspisivanju referenduma.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je na insistiranje evropske zajednice 29.02. i 1.3.1992. godine. Oko 64% od ukupnog broja glasača izišlo je na referendum.

Šestog aprila 1992. godine počela je otvorena srpsko – crnogorska agresija na BiH, a istoga dana je Evropska zajednica priznala državno – pravni subjektivitet Republike BiH u historijskim i međunarodnom priznatim granicama.

Ovim povodom svim učenicima i zaposlenicima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine uz obavijest da je petak, 01.03.2019. godine, neradni dan.

Međunarodno takmičenje u poznavanju latinskog jezika i rimske kulture

Naša škola je 28.11.2018. godine prvi put učestvovala na međunarodnom takmičenju u poznavanju latinskog jezika i rimske kulture. Testiranje organizuje Asocijacija evropskih udruženja profesora klasičnih jezika (EuroClassica) na temelju standardiziranoga Europskoga kurikul(um)a za klasične jezike (ECFRCL), a provodi se istovremeno u 25 evropskih država.

Test kojem su pristupili naši učenici osnovni je nivo po imenu Vestibulum i primjerena znanju učenika opće gimnazije. Učenici su polagali ispit u vremenskom periodu od 45 minuta. Dobili su originalni tekst na latinskom jeziku, nakon čega su odgovarali na  pitanja iz gramatike i razumijevanja. Ispitu su pristupile dvije naše učenice MINELA GARAČA i AIDA MUMINOVIĆ koje su osvojile ZLATNE MEDALJE. Diplome će im biti dodjeljene naknadno, a vrijedit će im ukoliko požele studirati fakultete koji traže poznavanje latinskog jezika u nekoj od zemalja članica Evropske unije.

Čestitamo dobitnicama diploma i profesorici Vandi Herceg, te pozivamo i ostale gimnazijalce da se slijedeće godine odazovu i testiraju svoje znanje iz latinskog jezika.

Obilježavanje međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

Mješovita srednja škola „Gornji Vakuf“ se priključila obilježavanju međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Dana 06.12.2018. godine uz podršku OSCE misije u BiH, organizovan je okrugli stol na temu „Izazovi i prilike za prevenciju rodno zasnovanog nasilja u općini Gornji Vakuf-Uskoplje“.

Ovo je bila prilika da se predstavi „Akcioni plan za prevenciju nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje za period 2018. – 2020. godine“, kao i rad općinskog Multisektorskog tima za pitanja nasilja u porodici.

Dana 10.12.2018. godine obilježen je Dan ljudskih prava uz podršku učenika iz Vijeća učenika Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ i volontera i volonterki Omladinskog centra. Ovim događajem smo htjeli skrenuti pažnju na kršenje osnovnih prava žena i djevojčica i naglasiti vrijednost ljudskih prava.

„16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ je međunarodna kampanja kojom se skreće pažnja javnosti na problem nasilja nad ženama i podržavaju akcije zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja na lokalnom i međunarodnom nivou. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, a s ciljem naglašavanja povezanosti između zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja i vrijednosti ljudskih prava.

Akcija nošenja crnih traka

Danas  je u cijeloj Bosni i Hercegovini Dan žalosti zbog svirepog ubistva pripadnika Kantonalne policije Sarajevo, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Vijeće učenika MSŠ "Gornji Vakuf" zajedno sa ostatkom učenika je u znak suosjećanja s porodicama preminulih odradila akciju nošenja crnih trakica. Ideja o nošenju crnih trakica je bila podržana također od uprave škole i profesora. Ujedno poruka crnih trakica je: "ŽELIMO ODRASTATI U DRUŠTVU U KOJEM ZAKON BRANI PRAVA GRAĐANA I U KOJEM ĆE ČUVARI TIH ZAKONA IMATI VEĆE POŠTOVANJE I OVLASTI." Također, svaka  individua muškarca i žena treba znati da je napad na policajca napad i na poštenog građana. Svi mi želimo živjeti u državi u kojoj se poštuju prava građana, a napad na policajce je rušenje građanskih prava. U našoj domovini uvijek ima "onih dobrih", i mi kao mladići, učenici, građani  ove domovine želimo odrastati u zdravom društvu, u kojem se osuđuje zločin i kriminal.

VIJEĆE UČENIKA MSŠ "Gornji Vakuf"

IMG 6851ca495c881b0d8b3d8f3554ccf536 V

IMG 035e24ea2f6d169b8490535102474221 V

Sutra je 1. mart, dan kada Bosna i Hercegovina obilježava svoju nezavisnost

Devedesete godine prošlog stoljeća su bile veoma važne za državu Bosnu i Hercegovinu i ostavile su neizbrisiv trag u njenoj historiji. U fazi raspada Jugoslavije međunarodna zajednica je obrazovala konferenciju o Jugoslaviji sa zadatkom da pomogne rješavanje političkih odnosa među republikama.

Slijedeći upute arbitražne komisije Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je donijela odluku o raspisivanju referenduma.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je na insistiranje evropske zajednice 29.02. i 1.3.1992. godine. Oko 64% od ukupnog broja glasača izišlo je na referendum.

Šestog aprila 1992. godine počela je otvorena srpsko – crnogorska agresija na BiH, a istoga dana je Evropska zajednica priznala državno – pravni subjektivitet Republike BiH u historijskim i međunarodnom priznatim granicama.

Ovim povodom svim učenicima i zaposlenicima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine uz obavijest da je četvrtak, 01.03.2018. godine, neradni dan.

Profesori škole učestvovali na STEM konsultativnoj sesiji

Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti održana je STEM konsultativna sesija u organizaciji Save the Children koja je u septembru 2016. godine započela sa organizacijom projekta "Unaprijeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini".

Seminaru su prisustvovale i profesorice naše škole Hazima Brzika, Melisa Čusto i Aida Burko. Opći cilj projekta jeste doprinijeti unapređenju ishoda učenja u osnovnom i opštem srednjem obrazovanju. ENABLE-BiH namjerava osigurati da učenici i učenice u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za učešće u ekonomiji zasnovanoj na znanju te postanu nosioci ekonomskog razvoja u budućnosti.

Cilj projekta je  izrada Nacrta Operativnog nastavnog plana i programa (ONPP) za STEM kompetencije (prirodne nauke, tehnologija, inženjerstvo i matematika) baziranog na Zajedničkoj jezgri nastavnih planova i programa (ZJNPP) definiranoj na ishodima učenja i pratećih priručnika (Operativne smjernice za implementaciju ONPP-a za STEM kompetencije i Priručnik za obuku nastavnika i nastavnica u primjeni ONPP-a za STEM kompetencije) i izrada Standarda i Operativnih smjernica za PPDM - pedagoško-psihološko-metodičko-didaktičko obrazovanje nastavnika i nastavnica na nastavničkim fakultetima te na svim drugim fakultetima na kojima se pripremaju stručnjaci različitih profila, koji se na svom osnovnom studiju specijaliziraju u disciplini koju su izabrali za predmet svojih studija, a koji se nikako ili u nedovoljnoj mjeri pripremaju za odgojno-obrazovni rad kao i izrade Priručnika za univerzitetske profesore.

Priključi se za RSS feed