« »
Grupa autora

Grupa autora

URL web stranice:

Obilježavanje međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

Mješovita srednja škola „Gornji Vakuf“ se priključila obilježavanju međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Dana 06.12.2018. godine uz podršku OSCE misije u BiH, organizovan je okrugli stol na temu „Izazovi i prilike za prevenciju rodno zasnovanog nasilja u općini Gornji Vakuf-Uskoplje“.

Ovo je bila prilika da se predstavi „Akcioni plan za prevenciju nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje za period 2018. – 2020. godine“, kao i rad općinskog Multisektorskog tima za pitanja nasilja u porodici.

Dana 10.12.2018. godine obilježen je Dan ljudskih prava uz podršku učenika iz Vijeća učenika Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ i volontera i volonterki Omladinskog centra. Ovim događajem smo htjeli skrenuti pažnju na kršenje osnovnih prava žena i djevojčica i naglasiti vrijednost ljudskih prava.

„16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ je međunarodna kampanja kojom se skreće pažnja javnosti na problem nasilja nad ženama i podržavaju akcije zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja na lokalnom i međunarodnom nivou. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, a s ciljem naglašavanja povezanosti između zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja i vrijednosti ljudskih prava.

Akcija nošenja crnih traka

Danas  je u cijeloj Bosni i Hercegovini Dan žalosti zbog svirepog ubistva pripadnika Kantonalne policije Sarajevo, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Vijeće učenika MSŠ "Gornji Vakuf" zajedno sa ostatkom učenika je u znak suosjećanja s porodicama preminulih odradila akciju nošenja crnih trakica. Ideja o nošenju crnih trakica je bila podržana također od uprave škole i profesora. Ujedno poruka crnih trakica je: "ŽELIMO ODRASTATI U DRUŠTVU U KOJEM ZAKON BRANI PRAVA GRAĐANA I U KOJEM ĆE ČUVARI TIH ZAKONA IMATI VEĆE POŠTOVANJE I OVLASTI." Također, svaka  individua muškarca i žena treba znati da je napad na policajca napad i na poštenog građana. Svi mi želimo živjeti u državi u kojoj se poštuju prava građana, a napad na policajce je rušenje građanskih prava. U našoj domovini uvijek ima "onih dobrih", i mi kao mladići, učenici, građani  ove domovine želimo odrastati u zdravom društvu, u kojem se osuđuje zločin i kriminal.

VIJEĆE UČENIKA MSŠ "Gornji Vakuf"

IMG 6851ca495c881b0d8b3d8f3554ccf536 V

IMG 035e24ea2f6d169b8490535102474221 V

Sutra je 1. mart, dan kada Bosna i Hercegovina obilježava svoju nezavisnost

Devedesete godine prošlog stoljeća su bile veoma važne za državu Bosnu i Hercegovinu i ostavile su neizbrisiv trag u njenoj historiji. U fazi raspada Jugoslavije međunarodna zajednica je obrazovala konferenciju o Jugoslaviji sa zadatkom da pomogne rješavanje političkih odnosa među republikama.

Slijedeći upute arbitražne komisije Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je donijela odluku o raspisivanju referenduma.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je na insistiranje evropske zajednice 29.02. i 1.3.1992. godine. Oko 64% od ukupnog broja glasača izišlo je na referendum.

Šestog aprila 1992. godine počela je otvorena srpsko – crnogorska agresija na BiH, a istoga dana je Evropska zajednica priznala državno – pravni subjektivitet Republike BiH u historijskim i međunarodnom priznatim granicama.

Ovim povodom svim učenicima i zaposlenicima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine uz obavijest da je četvrtak, 01.03.2018. godine, neradni dan.

Profesori škole učestvovali na STEM konsultativnoj sesiji

Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti održana je STEM konsultativna sesija u organizaciji Save the Children koja je u septembru 2016. godine započela sa organizacijom projekta "Unaprijeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini".

Seminaru su prisustvovale i profesorice naše škole Hazima Brzika, Melisa Čusto i Aida Burko. Opći cilj projekta jeste doprinijeti unapređenju ishoda učenja u osnovnom i opštem srednjem obrazovanju. ENABLE-BiH namjerava osigurati da učenici i učenice u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za učešće u ekonomiji zasnovanoj na znanju te postanu nosioci ekonomskog razvoja u budućnosti.

Cilj projekta je  izrada Nacrta Operativnog nastavnog plana i programa (ONPP) za STEM kompetencije (prirodne nauke, tehnologija, inženjerstvo i matematika) baziranog na Zajedničkoj jezgri nastavnih planova i programa (ZJNPP) definiranoj na ishodima učenja i pratećih priručnika (Operativne smjernice za implementaciju ONPP-a za STEM kompetencije i Priručnik za obuku nastavnika i nastavnica u primjeni ONPP-a za STEM kompetencije) i izrada Standarda i Operativnih smjernica za PPDM - pedagoško-psihološko-metodičko-didaktičko obrazovanje nastavnika i nastavnica na nastavničkim fakultetima te na svim drugim fakultetima na kojima se pripremaju stručnjaci različitih profila, koji se na svom osnovnom studiju specijaliziraju u disciplini koju su izabrali za predmet svojih studija, a koji se nikako ili u nedovoljnoj mjeri pripremaju za odgojno-obrazovni rad kao i izrade Priručnika za univerzitetske profesore.

Priključi se za RSS feed