« »

Otvoren savremeni kabinet informatike u MSŠ 'Gornji Vakuf'

Radostan dan je danas za učenike Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Naime, škola je obogaćena modernim kabinetom informatike, koji će koristiti učenici elektrotehničke škole – smjer računarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 30.000 KM, a kabinet je opremljen sa dvadeset savremenih računara, te pametnom tablom, koja je novina u nastavnom ciklusu u bosanskohercegovačkom obrazovnom sistemu. Svi računari su licencirani sa najnovijom verzijom Microsoftovog operativnog sistema Windows.

Projekt je u potpunosti finansiran od strane Republike Turske, odnosno turske vojne misije u Bosni i Hercegovini. Kabinet informatike su svečano otvorili direktorica škole Selvedina Begović i brigadir Tayfun Celik.

U znak zahvalnosti za ovu vrijednu donaciju učenici škole su za goste iz Turske pripremili bogat kulturno – zabavni program. Nastupila je folklorna sekcija škole, te učenici Anes Muftić, Nejra Mišić, Melika Hadžimehanović, Aida Ćatić i Nejra Kevro.

Direktorica škole Selvedina Begović se zahvalila na vrijednoj donaciji koja će olakšati nastavni proces učenicima i profesorima.

„Nastavni sadržaji, metode i postupci, nastavno-didaktička sredstva i sva logistika trebaju biti u funkciji stvaranja konačnog proizvoda a to su učeničke kompetencije koje se moraju temeljiti na inovativnosti, kreativnosti, informatičkoj pismenosti, poduzetnosti, socijalnoj osjetljivosti, odgovornosti, integritetu i identitetu pojedinca.“ – poručila je direktorica Begović.

Turske oružane snage su u periodu svoga angažmana u Bosni i Hercegovini realizovale preko 400 značajnih projekata. "Najvažniji od tih projekata su izgradnja puteva, rekonstrukcija džamija, crkava i škola, a u posljednje vrijeme i projekti koji će biti od koristi zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, a koji su implementirani u skladu s vašim željama i potrebama", kazao je brigadir Tayfun Celik.


nazad na vrh