« »
Aid Gafić

Aid Gafić

URL web stranice:

Obavijest o početku nastave u drugom polugodištu u školskoj 2021/22. godini

Obavještavamo učenike da će u skladu sa kalendarom rada drugo polugodište u školskoj 2021/2022. godini početi u utorak, 25.01.2022. godine.

Nastava će se izvoditi po rasporedu koji je bio u prvom polugodištu, uz primjenu svih epidemioloških mjera kao i do sada, obavezno nošenje maske, držanje socijalne distance, dezinfekcija itd.

Svim učenicima i profesorima želimo sretno drugo polugodište!

Sretna nova, 2022. godina

Svim učenicima, roditeljima i zaposlenicima Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ želimo sretnu i uspješnu 2022. godinu.

Drugo polugodište počinje u utorak, 25.01.2022. godine prema ranije utvrđenom rasporedu časova.

Pogodak našeg učenika Selmira Destanovića izabran za najbolji u polusezoni

Naša škola je izuzetno ponosna na vannastavne aktivnosti učenika od kojih se posebno ističu sportske aktivnosti u kojima ostvaruju zapažene rezultate.

Prema izboru navijača MRK Sloga pogodak Selmira Destanovića, učenika četvrtog razreda elektrotehničke škole u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“, izabran je za najbolji u rukometnoj polusezoni 2021/22.

Selmir je pogodak postigao sa pozicije golmana u susretu Prve lige FBiH MRK Sloga 2 – RK Respect.

Čestitamo našem Selmiru i radujemo se novim sportskim uspjesima naših učenika i sportskih klubova za koje nastupaju.

Učenici naše škole podijelili 160 novogodišnjih paketića

U toku mjeseca decembra, u periodu od 21.12.2021. do 28.12.2021. godine, Vijeće učenika naše škole organizovalo je akciju “Jedan slatkiš – jedno dijete”.

Ova akcija je jedna od bitnijih aktivnosti Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine, što znači da se ona već tradicionalno realizira na državnom nivou.

Tom prilikom prikupljeni su slatkiši, nakon čega su se pravili paketići koji su  se poklanjali djeci iz socijalno ugroženih porodica, djeci sa poteškoćama u razvoju, djeci bez roditelja, te učenicima prvih razreda Osnovnih škola Pajić Polje i Voljevac.

U akciji prikupljanja slatkiša učestvovali su učenici, profesori i uprava Mješovite srednje škole “Gornji Vakuf”. Također, značajan doprinos u realizaciji ove akcije imali su građani Gornjeg Vakufa - Uskoplja koji su mogli donirati/kupiti slatkiše u trgovinama: Dadić promet d. o. o., Best d. o. o., TR Bililo, TR Gruda i TR Ukras.

Podijeljeno je 160 paketića, vrijednosti oko 1150,00 KM.

Akcija “Jedan slatkiš – jedno dijete” je uspješno realizovana i ove godine, a osmijesi i radost djece su najveći dokaz toga.

Amila Alić među najuspješnijim polaznicima edukacije ‘Job Lab – Vještine budućnosti’

Munja inkubator i Fondacija Telemach su polovinom novembra održali trosatnu online edukaciju za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Cilj edukacije je karijerno savjetovanje srednjoškolca kroz interaktivno predstavljanje tržišta budućnosti i koje su to vještine i kompetencije koje će se tražiti i biti najvažnije prilikom zapošljavanja. Online edukaciji je prisustvovalo 428 srednjoškolaca.

Za najbolje i najaktivnije učesnike online edukacije organizovana je studijska posjeta direkciji kompanije Telemach u Sarajevu. Među dvadeset najboljih našla se i učenica četvrtog razreda elektrotehničke škole u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ Amila Alić.

Najbolji polaznici Job Lab radionica od HR menadžerice Anele Kasapović Cerić dobili su i instrukcije kako da se pripreme za razgovor za posao ali i proces apliciranja.  Nakon uručenja poklona i certifikata učenici srednjih škola su u manjim timovima imali priliku provesti korisno vrijeme sa svojim mentorima -menadžerima Telemacha i više saznati o segmentu poslovanja iz domena finansija i kontrolinga, komunikacija, prodaje i društvene odgovornosti.

U gostovanju na televiziji N1 Amila je kazala da je za nju lično osim izuzetno prijateljskog okruženja u kojem je realizovana studijska posjeta, jako bitno je što su srednjoškolci ohrabreni da se ne ustručavaju pitati, da se trebaju uključiti u razne projekte, da budu dio edukacija na kojima mogu poboljšati svoje kompetencije.

IMG 0244 Kopiraj

Omladinska banka podržala projekt opremanja kabineta za medicinsku školu

Predstavnici Vijeća učenika Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ Negra Karamustafić i Ahmed Čaušević, zajedno sa koordinatoricom Vijeća učenika, profesoricom Eminom Ribić, danas su u Sarajevu prisustvovali potpisivanju ugovora o finansiranju projekta „Živi kao učenik danas, pa ćeš kasnije moći živjeti kao doktor!“.

Projekt je to kojim će biti opremljen kabinet za medicinsku školu, te održane edukacije i radionice na temu prve pomoći kako bi učenici naše škole naučili osnovne principe pružanja prve pomoći.

Ukupna vrijednost projekta je 2250,00 KM, od čega je Fondacija Mozaik osigurala 1500,00 KM, a doprinos lokalne zajednice je 750,00 KM.

Učenici naše škole se pridružili aktivističkoj šetnji „Naš izbor je nenasilje“

Multisektorski tim za prevenciju nasilja u porodici/obitelji Gornji Vakuf-Uskoplje danas je organizovao šetnju „Naš izbor je nenasilje!“, kojom želi da ukaže na neravnopravan položaj žena u društvu sa posebnim osvrtom na kršenje prava žena. Šetnji su se pridružili i predstavnici Vijeća učenika Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“.

Ovom kampanjom se poziva na zaustavljanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Istraživanja provedena u Bosni i Hecegovini (Istraživanje o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama iz 2013. godine i OSCE Regionalno istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena iz 2019. godine) pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja od svoje 15 godine života. Nasilje nije samo fizičko nego može biti i psihološko, ekonomsko, emocionalno ili seksualno, a najčešće se manifestira u kombinaciji više oblika.

Nasilje u porodici, kao jedan od oblika nasilja nad ženama, nije privatna stvar i nešto što se dešava između četiri zida nego društveni problem koji zahtjeva širi angažman svih relevantnih institucija i javnosti uopće. Potrebno je pružiti razumijevanje, podršku i sigurnost i djelovati unutar sistema zaštite.

Svi učesnici i učesnice su danas pokazali/e nultu stopu tolerancije na nasilje i odlučnost da živimo u društvu u kojem se nasilje nad ženama neće tolerirati nego sakcionisati u skladu zakonskim odredbama. 

16

Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

Međunarodni dan srednjoškolaca, 17. novembar obilježava se u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine, gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Vijeće učenika Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ ovaj datum je odlučilo obilježiti tradicionalnom „kolačijadom“, a učenike i zaposlenike škole su pozvali da danas u školu dođu ležerno obučeni. Na taj način željeli su poslati poruku da su umorni od svih represija koje su im nametnute u zadnje dvije godine zbog pandemije koronavirusa.

Direktorica škole Selvedina Begović je organizovala prijem za učenike koji su u posljednjoj godini ostvarili zapažene sportske rezultate u ekipnim i pojedinačnim sportovima.

Zahvalnice škole za sportske rezultate dobili su: Edis Sušić, član MNK Sloga koji je nastupio za juniorsku futsal reprezentaciju BiH, zatim Amina Delić i Šejla Kasumović koje su u dresu ŽRK Sloga postale prvakinje BiH u kategoriji pionira, te Ema Jareb, Negra Karamustafić, Irma Milanović, Naida Milanović i Alma Gvozden, koje su igrajući za ŽRK Sloga osvojile treće mjesto u BiH u kategoriji kadetkinja. Zahvalnice su dobili i članovi Karate kluba Sloga: Sead Mašetić. Anes Garača i Nedžla Avdibašić.

Učenici frizerske škole posjetili Frizerski salon "Janja"

U sklopu redovnih nastavnih aktivnosti učenici frizerske škole u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ posjetili su Frizerski salon „Janja“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Učenici trećeg razreda, koji su posjetu realizovali u pratnji profesora Sanina Fazlića, imali su priliku vidjeti tehnike ženskog šišanja koje im je demonstrirala vlasnica salona Janja Martinović koja je i predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara „Ljeopota“.

Edis Sušić, učenik naše škole pozvan u U-19 futsal reprezentaciju BiH

Učenik četvrtog razreda elektrotehničke škole u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ Edis Sušić dobio je poziv u U-19 futsal reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Naš nacionalni tim će u periodu od 1.11. – 7.11.2021. godine učestvovati na međunarodnom turniru U-19 selekcija u Vrnjačkoj Banji, Srbija.

Edis je član MNK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje, ekipe koja se takmiči u Premijer futsal ligi BiH. Našem učeniku želimo mnogo uspjeha u predstojećim nastupima za reprezentaciju BiH.

Priključi se za RSS feed